Forside
Dickens 200 år 070212
Kontakt og nyhedsbrev
Om foreningen
Du kan se frem til ..
Møde- og billedarkiv
Sommermatinéer
Medlemsblad
Selskabets charter
Romanerne
Historierne & Andet
Illustrationer
Links
London
Diverse
Niels Kofoed 151005
 
Lørdag den 15. oktober 2005 kl. 15 mødtes ca. 20 Dickens-venner til medlemsarrangement øverst i Huset i Magstræde. I cafeen holdt vort estimerede medlem Niels Kofoed foredrag med titlen ANDERSEN OG DICKENS, som optakt til teaterstykket GÆSTEN, som opførtes kl. 17 i det tilstødende Plan B-teater. NK holdt et yderst velforberedt og fantastisk spændende foredrag af ca. en times varighed om de to berømtheders bekendtskab, med fokus på de to besøg som HCA aflagde i England, i 1847 og i 1857, hvor han begge gange havde lejlighed til at træffe Dickens. Mens besøget i 1847 tilsyneladende forløb harmonisk, så var besøget i 1857 mindre end vellykket, dels fordi Andersen i den grad overstayede sin welcome (han blev i fem uger), dels fordi Dickens på det tidspunkt var hjemsøgt af problemer og opgaver af såvel privat, offentlig som litterær karakter.

NK har venligt tilladt at hans foredrag er tilgængeligt her på hjemmesiden (følger snarest), læs det når du kan, og find bl.a. ud af hvem i Dickens-husholdningen der sagde til Andersen ”I will put you out of the window!”

Her følger nedenfor Plan B's egen omtale af forestillingen, som er skrevet af Niklas Rådström og instrueret af Lars Romann Engel.

GÆSTEN
Dickens vs Andersen

I sommeren 1857 aflægger en forfatter et fem uger langt besøg hos en kollega.
Gæsten er en fantasifuld eventyrfortæller, drømmende og ansvarsløs, overfølsom overfor kritik og ofte ulykkeligt forelsket.
Værten er en hårdt arbejdende familiefader med sans for orden og forretninger, hvilket dog ikke har kunnet forhindre hans ægteskab i at være på sammenbruddets rand.
Begge er på toppen af deres karrierer og nærer en varm og ægte beundring for hinanden.
Hans Christian Andersen og Charles Dickens.
Efter besøget skulle værten vende gæsten ryggen og de skulle aldrig siden have kontakt.
Hvad skete der egentlig …. ?

På trods af mange års gensidig respekt og brevveksling falder H.C. Andersens besøg hos Dickens familien på Gads Hill i Kent i sommeren 1857 ikke heldigt ud.
De to forfattere nyder i årevis hinandens beundring og har mange paralleller. Begge har en fattig barndom og den sociale indignation som en drivkraft i deres arbejde.
Da Andersen efter talrige invitationer mere eller mindre pludseligt dukker op, kunne timingen ikke være meget dårligere.
Dickens har netop afsluttet en opslidende arbejdsproces på romanen, ”Little Dorrit”, han er optaget både som skuespiller og producent forestillingen på forestillingen ”The frozen deep” af Wilkie Collins, han bruger tid som velgører for hans afdøde vens familie og, ikke mindst, Dickens ægteskab er i ruiner.
Andersens distræte fremtoning, selvoptagede adfærd og hjælpeløshed, manglende situationsfornemmelse og manglende sprogkundskaber bliver en spore til irritation og Dickens familien gør nar af Andersen bag hans ryg.
Det gør ikke situationen bedre at Andersen, som havde udmeldt at hans besøg ville vare en uge eller 14 dage, bliver boende i Dickenske hjem i fem uger
Mødet, som begge længe havde set frem til, bliver ulykkeligt og afslutningen på et mangeårigt venskab.
Dickens genoptager aldrig senere brevvekslingen med Andersen.
Og alligevel beskriver Andersen senere besøget som præget af familieidyl, varme og imødekommenhed….


 
billede fra Gæsten
plakat fra Gæsten
       

Nyheder

Der er i øjeblikket ingen nyheder.