Forside
Dickens 200 år 070212
Kontakt og nyhedsbrev
Om foreningen
Du kan se frem til ..
Møde- og billedarkiv
Sommermatinéer
Medlemsblad
Selskabets charter
Romanerne
Historierne & Andet
Illustrationer
Links
London
Diverse
Møde 250410[ Udskriv ]
 

 

 

100510

  

Referat af medlemsmøde søndag den 25. april 2010

 

Vi skulle denne søndag have haft besøg af Malcolm Andrews, redaktør af The Dickensian, men grundet flyveforbud pga askesky stammende fra islandsk vulkan (sig selv navnet) måtte Malcolm aflyse turen – eller rettere: udskyde den,  han kommer i september i stedet – derom senere.

 

Bestyrelsen valgte ikke at aflyse mødet, vi improviserede, og fandt frem til følgende tre indslag til mødet:

 

Lise Lotte Frederiksen: OM LONDON

Michael Rehder: DICKENS PÅ VULKANER

………

Berit Markwart: FRA/OM PICKWICK KLUBBEN

 

Efter en, traditionen tro, velsmagende og rigelig brunch (der var både friskbagte boller (naahm) fra Karen, og friskbagt brød & kanelsnegle (uhhm) fra Berit) gik vi over til dagen program:

 

Lise Lotte: OM DICKENS’S LONDON

..................

Med udgangspunkt i SKETCHES BY BOZ, en tidlig Dickens-bog med stemningsfulde beskrivelser og beretninger om/fra London, fortalte Lotte om Dickens’s had/kærligheds-forhold til den by hvor han levede det meste af sit liv – fra dens slum til den velhaver-kvarterer.

 

Dette som appetitvækker til den hvert-andet-årlige tur som Lise Lotte arrangerer til netop London, for dickensianere og andre interesserede.

 

Læs under menupunktet "London/London2010" her på siden en nærmere omtale af den kommende tur, oktober 2010 – hurtig tilmelding er ønskelig af hensyn til Lise Lottes planlægning – please.

 

Lotte fortalte om Monmouth Street og Seven Dials og Hungerford Stairs så man kunne se stederne for sig – og man længtes efter at komme afsted og se hvad der er tilbage – og det er ikke så lidt – specielt ikke når Lise Lotte fører an, og kan vise os de rigtige steder hen, og skaffe os ind hvor man normalt ikke kommer som almindelig turist – denne skribent har været med på en tidligere tur med Lise Lotte, det er i højeste grad anbefalelsesværdigt!

 

/////////////////////////////////////////

 

 

 

 
Og hvornår er man lige Ve Vesuv?
3_vesus_kort

 

 

 

 

Á propos vulkaner havde Michael valgt en beskrivelse fra Dickens’s rejsebog SKILDRINGER FRA ITALIEN, nemlig afsnittet hvor Dickens beskriver en opstigning på vulkanen Vesus – i udbrud! Læs afsnittet på engelsk under menupunktet "Historierne.../ Skildringer .." Her følger en introduktion til afsnittet:

 

 

 /////////////////////////////////////////

 


 
CD til HCA
5_cd_til_hca

 

 

 

OPTEGNELSER FRA AMERIKA og SKILDRINGER FRA ITALIEN – og hundredevis af breve fra Lausanne i Schweiz og fra Paris i Frankrig: som de geografiske navne antyder:: i 1840’erne led Dickens af rejsefeber – og han kurerede feberen ved: AT REJSE.

Det begyndte i 1842, hvor Dickens tog med fru Catherine til Amerika i omkring 6 måneder (de lod de fire små børn blive hjemme, den mindste, Walter, var kun eet år gammel –fru Dickens skulle med og børnene skulle ikke med, besluttede Charles).

Senere i 1840’erne boede hele familien Dickens (nu inkl. 6 børn og 4 tjenestefolk) i en længere periode i Lausanne og i Paris. Og mellem disse to rejser, midt i fyrrene, boede hele familien Dickens igen et halvt års tid i udlandet, nemlig i Genoa i Norditalien. Under Italiens-opholdet foretog Dickens og Catherine en månedlang ekskursion rundt i Italien (senere stødte også svigerinden Georgina til selskabet) og i det tidlige forår 1845 befandt de sig således i Napoli, mens den nærliggende vulkan Vesus var i udbrud (det var den i den periode ganske ofte, med 2-5 årige mellemrum).

Dickens skildrer en natlig (!) udflugt med opstigning på vulkanen i et brev til sin ven Thomas Mitton. Iflg. brevet fandt opstigningen sted den 21. februar 1845, og det var midt i en af den strengeste vinter som Syditalien havde kendt i mere end tyve år, med sne og is og kulde.

Dickens beskriver opstigningen i bogen SKILDRINGER FRA ITALIEN / ITALIENSKE BILLEDER, og det fremgår klart at han efter hjemkomsten har lånt sit eget brev af Mitton og baseret skildringen i bogen på sin egen brevbeskrivelse. Det var i øvrigt også sådan han havde skrevet bogen OPTEGNELSER FRA AMERIKA, altså ved efter hjemkomsten at låne sine rejsebreve, specielt de mange og lange som han skrev til vennen John Forster.

 //////////////////////////////////////////////////

 

Dickens:

”As to Vesuvius, it burns away in my thoughts, besides the roaring waters of Niagara, and not a splash of the water extinguishes a spark of the fire. But there they go on, tumbling and flaming, night and day, each in its fullest glory.

Hvad angår Vesus, så brænder den løs i mine tanker, ved siden af de buldrende vande fra Niagara – og ikke en dråbe af vandet udslukker så meget som en gnist af ilden; men ufortrødent fortsætter de, drønende og flammende, dag og nat, hver i deres skønneste pragt.

 

 

 

 


 
2_pick_cover

 

 

 

Efter pausen introducerede Berit et uddrag fra PICWICK, nemlig Kap. 31, hvor Samuel Pickwick sammen med sine venner må forberede sig på en retssag om brudt ægteskabsløfte. Disse forberedelser adstedkommer diverse scener og betragtninger om juraens væsen i almindelighed og sagføreres generelle neder- og sendrægtighed i særdeleshed. Berit læste kapitlet for os (i uddrag), og efterfølgende drog vi ind i et mørkelagt nabolokale, hvor vi kunne se en filmudgave af samme afsnit.

 

Vi sluttede i god ro og orden ved 14-tiden.

 

Nedenfor diverse billeder / illustrationer fra seancen.

 

 

 


 
Lotte i det nye køkken - det gamle rygerum
_63

 

 

 


 
_64

 

 

 


 

 

 

 

 
Kristian ved buffetten
_66

 

 

 


 
Hans og Michael
_67

 

 

 


 
_68

 

 

 


 
_70

 

 

 


 
Michael og Ida
_71

 

 

 


 
_72

 

 

 


 
_cd_old_tegn

 

 

 


 
Michael om Dickens på vulkaner
_82

 

 

 


 
_86

 

 

 


 

 

 

 

 
Berit om Pickwick
_92

 

 

 


 
_96

 

 

 


 

 

 

 


Nyheder

Der er i øjeblikket ingen nyheder.