Forside
Dickens 200 år 070212
Kontakt og nyhedsbrev
Om foreningen
Du kan se frem til ..
Møde- og billedarkiv
Sommermatinéer
Medlemsblad
Selskabets charter
Romanerne
Historierne & Andet
Illustrationer
Links
London
Diverse
140609 Jørgen I. Jensen[ Udskriv ]
 
021

 

 

 

 

 

 

Referat af møde i Dickens Selskabet søndag den 14. juni 2009

 

Foredrag ved Jørgen I. Jensen:

DET EVANGELISKE I DICKENS’S FORFATTERSKAB

 

Vi var knap 20 medlemmer og gæster som var mødt frem for at indtage en indledende brunch (Berits hjemmebagte italienske brød og kanelsnegle var populære, Anet døbte straks det fine brød ”Dickens-Brødet” – måske kan vi få det at smage igen en anden gang?) (se opskriften nederst her, efter billederne).

 

Ved 12-tiden begyndte Jørgen I. Jensen (JJ) sit foredrag, og han fortalte indledningsvis at man som foredrager må regne med at der i salen sidder én som véd mere en én selv – i dette tilfælde ville der være tale om at ALLE i salen vidste mere om emnet end han – det var heldigvis en uhyrlig overdrivelse, som det vil fremgå.

 

Indledningsvis fortalte JJ om romangenrens udvikling, og om hvordan man først i 1700-tallet kan tale om ”romaner” i vores forstand, fx med Defoes ROBINSON CRUSOE som et tidligt eksempel, som én af de første ”rigtige” romaner, og en fortælling, der bryder med hidtidige konventioner om udelukkende at skrive om ophøjede helte, guder, konger og brave riddere – og på vers (poesi var fint, prosa var ufint, indtil langt op i 1800-tallet).

 

Man talte tidligere om høj/mellem/lav ”stil”, og den ”mellemste” stil, hvor historierne kan handle om ”almindelig” mennesker, som almindelig læsere kan/kunne identificere sig med – denne stil blev iflg. JJ ”opfundet” med Det Ny Testamente”, som handler (bl.a.) om syge, røvere, tiggere, prostiuerede …

 

Mange ”ur-historier”, fx Faust-myten, Don Juan-historien, Samaritan-fortællingen mv, er varieret utallige gange gennem tiderne, og Dickens’s vinkel bliver ”det uskyldige barn”, hvor Dickens i revolutionær forstand stiller sig på barnets side, imod kirke og statsmagt, og forsvarer barnet som individ og menneske, med krav på beskyttelse og medfølelse. Alt dette sker i sammenhæng med – og i delvis opposition til – 1800-tallets hastige industrielle udvikling og misbrug fx i form langvarigt barnearbejde ved farlige maskiner osv.

 

Vi fik en masse at vide om kirkens udvikling og status i England, og om hvordan udviklingen adskilte sig fra vores almindelig forestillinger og begreber om en  lutherske reformation. Det vil føre for vidt (og jeg fik altså heller ikke fat i det hele) at forsøge at udrede alle detaljer og definitioner vedr. calvinister, unitarer, kvækere, presbyterianere, congregationalister, methodister, pietister, anglikanere, episkopalister mmfl.

 

Med udgangspunkt i den posthumt udgivne THE LIFE OF OUR LORD (vistnok aldrig oversat til dansk?), hvor Dickens genfortæller Det Ny Testamente for sine (små) børn, illustrerede JJ hvorledes Dickens, på trods at periodevis kirkegang, forholder sig til kirken som ”den fjerne kirke” – den SKAL være der, selv om man måske ikke ”bruger den” i det daglige – på samme måde skal testamentet efterleves så godt man kan, kogt ned til enkle leveregler som ”gør ikke mod andre hvad du ikke ønsker at de skal gøre mod dig” og ”tilgiv din fjende, selv om han gør ondt mod dig”.

 

Dickens’s kristendomsopfattelse blev eksemplificeret i citater fra OLIVER TWIST og ET JULEEVENTYR og den cykliske tidsopfattelse i kristendommen sås spejlet i Scrooges møde med de tre ånder fra julens fortid-nutid-fremtid.

 

Det var alt sammen høj-interessant og fremført med stor indlevelse og intensitet af JJ – vi sluttede med en god diskussion og diverse uddybende spørgsmål ved 14-tiden, efter et fint møde med Jørgen I. Jensen – som afslutningsvis fik overrakt en flaske og en dansk udgave af BLEAK HOUSE af formanden.

 

mr 160609

 

 

 

billeder fra mødet nedenfor

 

 

///////////////////////////////////////

 


 
001

 

 

 


 

 

 

 

 
003

 

 

 


 
_006

 

 

 


 

 

 

 

 
006

 

 

 


 
007

 

 

 


 
008

 

 

 


 
004

 

 

 


 
008

 

 

 


 
011

 

 

 


 
012

 

 

 


 

 

 

 

 
014

 

 

 


 
015

 

 

 


 
_021

 

 

 


 
017

 

 

 


 
019

 

 

 


 
018

 

 

 


 
021

 

 


 
_023

 

 


 
_016

 

 

 


 

 

 

 


Nyheder

Der er i øjeblikket ingen nyheder.