Forside
Dickens 200 år 070212
Kontakt og nyhedsbrev
Om foreningen
Du kan se frem til ..
Møde- og billedarkiv
Sommermatinéer
Medlemsblad
Selskabets charter
Romanerne
Historierne & Andet
Illustrationer
Links
London
Diverse
DOMBEY OG SØN[ Udskriv ]
 
_DOMBEY

 

 

 

 

 

 

 

 

__________________________________

 

 

 

 

 

  

 

 


 
Her er et referat af romanen
dombey

 

 

 

DOMBEY OG SØN

 

Oversættelse ved Michael Rehder

Frit efter Michael & Mollie Hardwicks

THE CHARLES DICKENS ENCYCLOPEDIA

 

Paul Dombey senior er den kolde og hovmodige direktør for det store succesfulde London-handelsfirma Dombey & Søn. Mr Dombey er stolt og glad da hans svagelige hustru nedkommer med en søn, Paul, seks år efter at de fik deres eneste andet barn, datteren Florence. Fru Dombey dør kort tid efter Pauls fødsel; hun er ude af stand til at ”tage sig sammen”, som hendes svigerinde, Mrs Chick, ellers meget vedholdende opfordrer hende til.

 

Dombey senior opdrager fra starten sin søn til arvtager og partner i firmaet. En amme ansættes, Polly Toodle, hun er gift med en jernbanearbejder i slumbyen Camden Town og har fem børn. Polly får Lille Paul til at trives, og hun bemærker søsteren Florences ensomhed og bringer de to børn, som elsker hinanden, sammen så meget som muligt.

 

Dombey senior insisterer på at Polly skal gå under navnet ”Richards” og at hun ikke må se sine egne børn og mand mens hun er ansat hos Dombey. Da Dombey ser Richards gode indflydelse på Lille Paul nedlader han sig dog til at give hendes ældste søn, Rob, kaldet ’Klemmeren’, en friplads i Den Godgørende Flittigpers Skole.

 

Lille Paul bliver døbt – hans gudmoder bliver Lucretia Tox, en frygtsom, borgerlig peberjomfru, som håber at erobre sin nabo, Major Joey Bagstocks, hjerte.

 

Polly (”Richards”) tager Lille Paul, Florence og tjenestepigen Susan Nipper med på en forbudt udflugt til Camden Town for at se sin savnede familie. På hjemvejen kommer de bort fra hinanden, et råb ”Tyren er løs!” spreder dem for alle vinde. Florence farer hjælpeløst vild, og fanges ind af en ondskabsfuld gammel dame, ’Den Gode Mrs Brown’, som stjæler alt Florences tøj og sender hende på gaden igen i laser og pjalter. Florence finder ind til City, hvor hun leder efter sin Fars kontorer, og hun reddes af den unge Walter Gay, som arbejder for firmaet Dombey & Søn. Walter bliver straks hemmeligt forelsket i den unge, barnligt-smukke Florence. Walter fører Florence til hendes Far, som modtager dem køligt. Ammen Polly bliver fyret på stedet for at have taget den skrøbelige arving Lille Paul med til smittebefængte, lurvede og beskidte Camden Town.

 

Miss Tox kaster nu sin kærlighed på Mr Dombey og gør sig stille forhåbninger om at han som enkemand vil overveje at tage hende til ægte.

 

Lille Paul kommer sig aldrig over tabet af ammen Polly og som femårig er han en svagelig dreng, og lidt for ’gammelklog’ (oldfashioned). Det menes at han vil have godt af søluft og han sendes til Brighton sammen med Florence, hvor de bor hos den formidable og drage-agtige Mrs Pipchin.

 

Walter Gay er blevet en ung mand nu, og han bor hos sin onkel Solomon Gills, som har en skibsproviantbutik. Butikken er kendt under navnet ’Trækadetten’ fordi en sådan figur hænger ude foran butiksdøren. Gills har en god ven i Kaptajn Ned Cuttle, enarmet og pensioneret søulk, som bor hos Mrs MacStinger, som har et godt øje til sømanden. Sol Gills kommer i gæld og hans butikslager bliver beslaglagt af en kreditor, men Walter og Kaptajn Cuttle opnår et lån hos Mr Dombey, som dermed demonstrerer overfor Lille Paul hvad penge og magt kan udrette.

 

Lille Paul bliver sendt i skole i Brighton hos Dr Blimber, som driver en slaveanstalt, hvor Paul bliver yngste elev, og yndling hos både ansatte og medstuderende. En særlig ven får han i Mr Toots, den ældste elev, en ung velhavende herre, hvis hjerne er forstenet af al for megen terperi. Toots bliver helt forblændet af Florence. Paul er ude af stand til at leve op til lektiekravene, og han besvimer ved et selskab som markerer sommerferiens start – og Lille Paul bringes hjem til London.

 

I mellemtiden er brødrene Carker dukket op i historien; John er ansat som kontorist hos Dombey, han har tidligere bedraget firmaet, men fået lov at forblive i en ringe stilling. James Carker er derimod direktør Dombeys højre hånd, og han er også en storsmilende slyngel, som hader sin bror og hemmeligt foragter sin chef.

 

James Carker ser en potentiel rival i Walter Gay, som han ønsker at få af vejen, og han får sendt Walter af sted med et skib til Barbados, hvor Walter skal arbejde på en handelsstation. Lige før Walter tager af sted med skibet ’Sønnen og Arvingen’ bliver han kaldt til Lille Pauls sygeseng, hvor han i selskab med Florence og Polly ser Paul dø i Florences arme. Walter og Florence tager en tårevædet afsked med hinanden og Walter sejler mod Barbados.

 

Mr Dombey er helt slået ud over tabet af sin søn og arving og han bliver mere og mere kold og afvisende overfor sin datter Florence, som lever ensomt i det store hus, hvor hun kun omgås tjenestepigen Susan Nipper og hunden Diogenes, som Paul var glad for hos Dr Blimber, og som den lallende, men hjertensgode Toots derfor har foræret til Florence.

 

Dombey rejser på rekreation til spa-byen Leamington, sammen med Major Bagstock, som introducerer ham til Edith Granger, en smuk ung enke, som er Dombeys ligemand i kulde og hovmod. Edith er i selskab med sin mor, den kokketterende men ikke helt unge ’Cleopatra’ Skewton, som hurtigt opfordrer Edith til at modtage det inden længe forventede frieri fra Mr Dombey. Edith accepterer, og bytter koldblodigt og beregnende sin ungdom og skønhed mod magt og penge. Miss Toxs hjerte er knust over dette ægteskab. Men Florence og hendes stedmor Edith knytter med det samme tætte bånd, selv om Mr Dombey prøver at sabotere det og opfordrer Edith til at negligere pigen som han selv gør det.

 

Skibet ’Sønnen og Arvingen” meldes savnet på vej til Barbados og Onkel Gills forsvinder fra sin forretning, på jagt efter nyt om sin nevø Walter. Kaptajn Cuttle forlader i dølgsmål sit hjem hos Mrs MacStinger og flytter ind for at passe butikken hos Sol,  hvor han får selskab af Rob Toodle (”Klemmeren”), som James Carker har anbragt dér for at spionere mod Sol Gills. Mrs MacStinger opdager hvor Kaptajn Cuttle er flygtet hen, men formildes af Cuttles ven, sømanden Jack Bunsby, som hun gifter sig med til sidst.

 

”Den Gode Mrs. Brown” dukker op på scenen igen, og det viser sig at hun kender Edith Dombey, som hun tidligere har spået en grum skæbne. Den gamle dame har en datter, Alice Brown ell. Marwood, en smuk kvinde, men kold som Edith. Alice er forbitret og forhærdet efter at have siddet i fængsel i mange år, efter hun blev kasseret som James Carkers elskerinde. John Carker og søsteren Harriet prøver at blive venner med Alice, som kun har hån tilovers for deres venlighed. Alice og moderen holder nøje øje med James Carkers bevægelser.

 

James Carker og Edith Dombey stikker af sammen. Ved hjælp af spionerne Rob og Alice finder Dombey ud af at de er rejst til Dijon i Frankrig, hvor han opsøger dem. Først har Florence dog forsøgt at trøste sin Far, men han viser hende arrigt fra sig, og slår hende korporligt ned med et voldsomt slag. Florence flygter hjemmefra og finder ly hos Kaptajn Cuttle i ’Trækadetten’. Cuttle er i en underlig stemning og kommer med mystiske, gentagne hentydninger til en vis overlevende fra et vist skib; og til sidst viser Walter sig i døren og Florence kaster sig i hans arme.

 

I Dijon skændes Edith og Carker, Edith afviser enhver tilnærmelse fra Carker og fortæller at hun udelukkende er stukket af for at hævne sig på både ham og Mr Dombey, for de ydmygelser hun har været udsat for. Dombey opsøger dem, Edith flygter, mens Dombey forfølger Carker. Tilbage i England konfronteres Dombey og Carker på en afsides jernbanestation; Carker køres ned af et tog i sit flugtforsøg.

 

Sol Gills vender hjem til ’Trækadetten’ i tide til at overvære brylluppet mellem Florence og Walter, og brudeparret rejser udenlands. Toots trøstes af Susan Nipper, og de gifter sig.

 

Firmaet Dombey & Søn går konkurs, og den sønderknuste Mr Dombey som har mistet alt: søn, datter, hustru og firma - sidder alene i sit store hus i selvmordstanker. Florence dukker op, hjemkommet fra Kina-rejse sammen med Walter, og hun tilbyder endnu en gang sin Far sin kærlighed og hun fortæller ham at hun nu har en søn – Paul. Mr Dombeys kulde og fjendskab er omsider overvundet og han lader Florence tage ham med sig til deres nye hjem, hvor han lever lykkeligt til sine dages ende med Florence, Walter og barnebarnet Paul.

 

SLUT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
dombey-forside

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
Mr. Toots
toots

 

 

 

 

 

Kender du Mr. Toots? Han er et charmerende, omend tåget/rablende bekendtskab. Han forelsker sig håbløst i Florence, men han indser umuligheden i projektet og lader Walter indtage pladsen som bejler. Mr. Toots er et hjertensgodt menneske, hvilket måske illustreres meget godt af følgende citat fra bogen:

 

Mr. Toots til Solomon Gills & Capt. Cuttle:

 

“I have quite come into my property now, you know, and - and I don't know what to do with it. If I could be at all useful in a pecuniary point of view, I should glide into the silent tomb with ease and smoothness.”

 

 

“Jeg disponerer nu i fuld udstrækning over mine besiddelser, skal De vide og … og jeg har ingen anelse om hvad jeg skal stille op med dem. Hvis jeg på nogen måde overhovedet kunne være til gavn i pekuniær henseeende, så ville jeg kunne glide let og ubesværet ned i den tavse grav.

 

 

 

 

 

 

 

//////////////////////////////////////////////////////////////

 

 

 

 


 
Capt. Cuttle
_cuttle

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_________________________________

 

 

 

 

 


 
paul-pipchin

 

 

 

 

 

_____________________________________________

 

 

 

 

 Nyheder

Der er i øjeblikket ingen nyheder.