Forside
Dickens 200 år 070212
Kontakt og nyhedsbrev
Om foreningen
Du kan se frem til ..
Møde- og billedarkiv
Sommermatinéer
Medlemsblad
Selskabets charter
Romanerne
Historierne & Andet
Illustrationer
Links
London
Diverse
Tjenestefolk 210409[ Udskriv ]
 

 

 

 

Møde tirsdag 210409 kl. 19-21

 

 

 

Efter praktiske ”siden-sidst”-bemærkninger fra formanden indledte Berit Markwart dagens tema, ”tjenende ånder ” med et overblik over Victoria-tidens arbejdsforhold for tjenestefolk. Der var mange, synes det os nu, kuriøse detaljer, men det overordnede indtryk blev at det var benhårdt at være langt nede i hierakiet den gang.

 

Derefter tog Karen Lund over, med fokus på Susan Nipper fra DOMBEY, og vi hørte Karen på fængslende vis læse et par uddrag fra bogen, ikke mindst et grænseoverskridende afsnit, hvor Nipper trænger ind til herren og fortæller ham et par sandheder – hun bliver naturligvis fyret på stedet.

 

En kort pause, og så hørte vi Anne Lockhart med et portræt af Sam Weller fra PICKWICK, og vi fik dertil historien om denne Dickens’ første ”roman”, ikke at forglemme den dramatiske historie om den oprindelige illustrator, Seymour, som ikke var enig med Dickens om hvem og hvad og hvor – og det førte ulykkeligvis til at Seymour (formentlig allerede psykisk ustabil) tog livet af sig (den unge forfatter William Makepeace Thackeray, som var en udmærket tegner, ansøgte om at blive Seymours afløser, men fik afslag – red.).

 

Til sidst Lise Lotte med Flintwinch, et benhårdt navn, som står godt til tjeneren hos Mrs Clennam, og han regime i huset, hvor hans kone, Affery, er godt og grundigt under tøflen, under begge ”the clever ones” – F og Mrs. C.

 

Alun Armstrong spiller Flintwinch i den nye BBC-tv-serie, og med hans skævtsiddende hovede og krabbe-agtige gangart (som om hans støtteben er eroderet på samme måde som huset han bor i er sunket sammen) er han perfekt til rollen.

 

Nedenfor et par billeder fra seancen, hvor også et par Dickens-relaterede bøger var i spil. Palle Almindsø havde medbragt en flot indbundet udgave af ”The Dickens Encyclopedia”, med alt om Dickens-relaterede navne, steder, tider, venner, titler mmm.

Og Lise Lotte havde medbragt Dan Simmons splinternye bog ”Drood”, som er en krimi, baseret på Dickens’ sidste fem leveår, fra 9. juni 1965, dagen, hvor Dickens blev impliceret i den såkaldte Staplehurst-jernbaneulykkke, frem til Dickens’ dødsdag, på 5-årsdagen for ulykken. Iflg. bogen ”Drood” (fortalt af Dickens’ ven, forfatteren Wilkie Collins) møder Dickens ved jernbaneulykken en uheldssvanger person ved navn …. Drood, som med det samme forsvinder igen – og så går den vilde jagt (I hører nærmere når formanden har afsluttet læsningen – er godt i gang).

 

 

mr

 

 

/////////////////////

 

 

 

Nederfor et par billeder fra mødet -

 

 

 
020

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
021

 

 

 


 
023

 

 

 

 


 
025

 

 

 


 
029

 

 


 
031

 

 


 
031

 

 


 
035

 

 


 
038

 

 


 
032

 

 


 
034

 

 


 
035

 

 


 
036

 

 

 


 
037

 

 


 
038

 

 

 


 
039

 

 


 
041

 

 


 
042

 

 

 


 
046

 

 


 
052

 

 


 
063

 

 

 

 

 


 
Dickens Exlibris
_ex_libr

 

 

 

//////////////////////////////////////


 

 

 

 

 

 


Nyheder

Der er i øjeblikket ingen nyheder.