Forside
Dickens 200 år 070212
Kontakt og nyhedsbrev
Om foreningen
Du kan se frem til ..
Møde- og billedarkiv
Sommermatinéer
Medlemsblad
Selskabets charter
Romanerne
Historierne & Andet
Illustrationer
Links
London
Diverse
Lotte & Anne 170908[ Udskriv ]
 
Bolig (Lotte) og Justits (Anne)

 

 

 

261008

 

 

Referat af møde i Dickens Selskabet

 

 

Onsdag den 17. september 2008 på Kildegård Privatskole

 

 

 

Vi var en 12-15 medlemmer der var mødt op for at høre Lise Lotte Frederiksen tale om victorianske boliger og interiører. Derefter fortalte Anne Lockhart om justitsvæsenet på Dickens’ tid, og Dickens’ forhold til forbrydelse og straf “in general”, hvilket affødte en interessant debat om emner som dødsstraf, uforbederlighed, ondskab, resocialisering m.v.

 

Lise Lotte lagde ud og fortalte spændende om Dickens’ første rigtige hjem, huset i Doughty Street, hvortil Dickens flyttede sammen med Catherine og deres førstefødte, sønnen Charles (Charley) efter at han var slået igennem for alvor med “Pickwick Klubben”.

 

I Doughty Street blev begge de to ældste døtre født, Mary (Mamie) og Kathy (Katie). Det var også i dette hus i Bloomsbury at familien mistede en svigerinde, idet Mary Hogarth (en af Catherines yngre søstre), som boede hos familien på det tidspunkt, pludseligt døde efter en teatertur. Svigerinden døde i Dickens’ arme og han var knust over tabet af den blot 17-årige pige. Til sin dødsdag bar han en ring han tog fra hendes finger efter hendes død, og han svor at han ville begraves ved siden af hende, hvilket han dog ikke blev, idet han senere fornuftigvis “afstod pladsen” til Marys far.

 

Huset i Doughty Street er den eneste af Dickens’ mange boliger som er bevaret i en forfatning som giver en idé om livet på den tid. Huset er nu museum og hjemsted for Dickens Fellowship, vores “headquarters”. Lotte anbefalede en bog, “Dickens at Doughty Street” af John Greaves, og hun fortalte om “Upstairs & Downstairs”, i bogstaveligste forstand, forstået på den måde at rummene på hver etage var få og små, men at man til gengæld rådede over mange etager (og sådan er mange engelske “terraced houses”, altså by-rækkehuse, stadig indrettet). I kælderen var der køkken, og plads til tjenestefolk, som oftest enten boede helt oppe under taget  - eller helt nede i kælderen, og allerede på denne tid, da Dickens var midt i tyverne, havde familien adskillige tjenestefolk ansat.

 

I skrivende stund (søndag den 26. oktober 2008) er adskillige af Dickens Selskabets medlemmer frisk hjemkommet (i forgårs) fra en af Lise Lotte Frederiksen arrangeret London-tur, som bl.a. omfattede en visit i Doughty Street - læs om og se billeder fra turen under hovedmenupunktet "London", undermenu "London 2008".

 

 

Anne Lockhart tog over og fortalte om hvordan retsvæsenet var organiseret på Dickens’ tid, et retsvæsen som Dickens stiftede alt for tidligt bekendtskab med, da hans far var økonomisk uansvarlig og havnede i gældsfængsel da Dickens var omkring 12 år gammel. John Dickens, faderen, havde (frivilligt) det meste af familien med i fængslet, dog ikke Charles, som logerede forskellige steder i London, men ofte indtog sine måltider sammen med familien i The Marshalsea, som det er indgående beskrevet (omskrevet) i romanen “Lille Dorrit”.

 

Dickens forhold til forbrydere, straf og justitsvæsen var sammensat, forstod vi på Annes oplæg og citater. På den ene side var Dickens “liberal” (læs venstre- og fremskridts-orienteret) når det gjaldt dødsstraf og andre grusomme og gammeldags straffemetoder, for ikke at tale om hans kritik af kansler/skifteretten (Court of Chancery, beskrevet i “Bleak House”), en kritik som er kras og uforbeholden. På den anden side var Dickens benhård når det gjaldt konkrete forbrydelser og forbrydere som kom til hans kendskab, og han var ubøjelig og sommetider brutal hvad angik småforseelser vedrørende orden, sprogbrug og opførsel på gader og stræder.

 

Denne sammensathed og emnets kompleksitet i det hele taget gav anledning til en interessant debat medlemmerne imellem.

 

MR 

 

 

 

 

 

Her følger nogle billeder fra sammenkomsten:

 

 

 

 

 
0762

 

 

 

 


 
0763

 

 

 

 


 

 

 

 

 
0765

 

 

 


 
0766

 

 

 

 


 
0767

 

 

 


 
0769

 

 

 

 


 
0770

 

 

 

 


 
0771

 

 

 

 


 
0771

 

 

 

 


 
0773

 

 

 

 


 
0774

 

 

 

 


 
0775

 

 

 

 


 
0776

 

 

 

 


 
0776

 

 

 

 Nyheder

Der er i øjeblikket ingen nyheder.