Forside
Dickens 200 år 070212
Kontakt og nyhedsbrev
Om foreningen
Du kan se frem til ..
Møde- og billedarkiv
Sommermatinéer
Medlemsblad
Selskabets charter
Romanerne
Historierne & Andet
Illustrationer
Links
London
Diverse
Tony Williams 261106
 
(se billeder fra mødet nederst her på siden)

Søndag den 26. november 2006 kl. 11 mødtes ca. 25 medlemmer af Dickens Selskabet til brunch-møde på lærerværelset på Kildegård Privatskole. Det var lykkedes vores formand, Lise Lotte Frederiksen, og bestyrelsen, at overtale Tony Williams (TW) fra The Dickens Fellowship i London til at komme og holde foredrag for os (på engelsk) om ”Dickens and Education”. Tony Williams er mangeårigt medlem at det engelske selskab, og er tildelt titlen Honorary Secretary.

Men først brunch: Dickens Selskabets gode ven, Peter Zahren, havde, sammen med sin søn, forberedt en dejlig buffet med brød og pølser og røræg og ost og pålæg, dertil kaffe og juice, så den første time gik på bedste vis ved bordene, hvor vi fik lagt en god bund. Kl. 12 startede foredraget.

Med udgangspunkt i Dickens’ baggrund og Dickens’ egen formelle uddannelse (eller rettere: mangel på samme) fortalte TW underholdende om victorianernes forhold til uddannelse. TW’s skriftlige oplæg var blevet runddelt (se vedhæftede (følger snarest) pdf-fil: TW-Dickens-and-Education-261106) og relevante citater herfra og fra Dickens’ breve, taler og værker blev analyseret og vurderet.

De flg. numre henviser til numrene i TW’s skriftlige oplæg:

1
... man bør lære hele livet, for livet, ikke for skolen; først når skolen er forbi skal ens samfundsliv og ens læring begynde for alvor.

2&3
... utilstrækkelig uddannelse i 1800-tallet: når de mest basale færdigheder var indlært (og mange børn nåede måske ikke en gang at tilegne sig disse) blev unge mennsker (og måske endda børn) sendt i arbejde for at bidrage til familiens ophold. Dickens selv blev offer for denne praksis, da han som 12-årig blev sendt i arbejde på en sværtefabrik ved Hungerford Stairs ved Themsen i London.

4
... Dickens’ gode ven i voksenlivet, John Forster, blev medlem af en kommission, der kom med anbefalinger vedr. undervisningspligt m.m.. Men først i 1870 blev der vedtaget en Educational Act (lov) med visse mindstekrav til undervisning.

5
... i Dickens’ levetid var den undervisning der var tilgængelig for ”underklassen” ofte af ringe kvalitet og af en moraliserende karakter og med fokus på funktionelle færdigheder, uden stimulering af fantasi og leg og kreativitet.

6
... fra romanen STRENGE TIDER uddrag af en undervisningssituation hvor Sissy, der véd alt om heste fra sit liv i cirkus hvor hendes far er artist og beridder, bliver sat skakmat at faktuelle ”produkt”-orienterede spørgsmål.
Hendes klassekammerat Bitzer véd hvad læreren vil have og kan remsen: firbenet dyr, drøvtygger, 40 tænder, korthår osv.

8(ingen nr. 7)
... om skolelæreren Mr. M’Choakumchild som, hvis han havde lært nogle færre fakta, sikkert ville være en bedre underviser.

9
... Charlie Hexham fra VOR FÆLLES VEN vil i bogen lægge fortiden og familien bag sig og er fast besluttet på at frigøre sig fra fattigdommen og armodet ved floden og stige op i samfundet. Charlie har et godt hovede, men er hensynsløs og kold. Hans lærer, Bradley Headstone, er en slider uden begavelse, han mangler overskud og glæde i sin lærergerning.

10
... Dickens fortæller i et brev til en rig mæcen om et besøg på en Ragged School (fattigskole). To spøgelser hærger skolen: ”ignorance and want” (uvidenhed og nød), et varsel om børnenes mistrøstige fremtidsudsigter og skæbne. Et at børnene på skolen svarer kvikt på Dickens’ spørgsmål og Dickens ser et spejlbillede af sin egen søn Charlie, det eneste af hans børn (ud af 10) som fik en højere uddannelse og hvad man kunne kalde en selvstændig og succesfuld karriere.


Efter fordraget og en lille pause var der spørgetid, hvor Tony Williams beredvilligt uddybede emner fra foredraget og svarede på spørgsmål fra medlemmerne.

Et fint arrangement, og en god kombination med brunch, vi tror at der vil blive flere brunch-arrangementer i Dickens Selskabet.Her kopi af (noget af) teksten fra indbydelsen:

Nyt fra Dickens Selskabet i DanmarkTo arrangementer:

1) Søndag den 26. november 2006, kl. 11.00

2) Mandag den 11. december 2006, kl. 18.301)

Brunch-møde med Tony Williams fra London

(foredrag på engelsk)Søndag den 26. november 2006, Kildegaard Privatskole

kl. 11 - ca. 14BRUNCH KR. 50,-

IKKE-MEDLEMMER KR. 100,-

BINDENDE (BRUNCH-)TILMELDING

SENEST 19/11

Hvis du/I kun ønsker at komme til foredraget: start ca. kl. 12Tony Williams vil holde oplæg/foredrag for os omDickens and EducationDerudover besvarer han gerne alle vores mulige og umulige spørgsmål om alle tænkelige Dickens-emner. Tony Williams viste for nylig mange af os rundt i London; han har været "honorary secretary" for The Dickens Fellowship gennem de sidste syv år, men er lige holdt op. Nu holder han foredrag og arrangerer rundvisninger. Han véd en masse og er en yderst dygtig formidler. Det er en stor glæde for os at kunne invitere ham til Danmark!Af hensyn til indkøb, opdækning osv. (det bliver formentlig brunch fra Zahren) beder vi som nævnt om bindende brunch-tilmelding inden 19/11. Husk venligst at opgive navn, antal kuverter, antal gæster til:Kasserer Berit Markwart: mobil 23 66 97 52, email: berit.markwart@gmail.com

eller

Bestyrelsesmedlem Michael Rehder: tlf. 36 17 07 06, email: michael.rehder@gmail.com


med venlige hilsner, på bestyrelsens vegneLise Lotte Frederiksen

formand for Dickens Selskabet i Danmark 
001
002
003
004
005
 
006
007
008
009
010
 
011
012
013
014
015
 
016
         

Nyheder

Der er i øjeblikket ingen nyheder.