Forside
Dickens 200 år 070212
Kontakt og nyhedsbrev
Om foreningen
Du kan se frem til ..
Møde- og billedarkiv
Sommermatinéer
Medlemsblad
Selskabets charter
Romanerne
Historierne & Andet
Illustrationer
Links
London
Diverse
Lise Lotte Fred. 110906
 
Medlemsmøde,
Kildegård Privatskole,
mandag den 11. september 2006,
kl. 19.30


Foredrag ved vores formand:

Lise Lotte Frederiksen

MEGET MÆRKELIGE PERSONER HOS DICKENS


Lise Lotte Frederiksen fortalte indledningsvis at utallige personer hos Dickens kunne betragtes som mere eller mindre ”afvigende” efter almindelig, datidig (og nutidig?) målestok, og at hendes eksempler blot kunne blive et lille udvalg. Udover Dickens’ mange helt egne, fiktive litterære skabninger henviste LLF til et par eksempler på virklige forbilleder for et par af hans mærkværdige personager.

De fleste kan vel være enige om at Miss Havisham fra STORE FORVENTNINGER ikke er helt normal, og LLF fortalte om en virkelig model for kvinden der bor i Satis House, nemlig den såkaldte "White Woman", en dame der gik rundt i London på Dickens’ tid, i området omkring Berners og Oxford Street, iklædt en gammel, gulnet bryllupskjole; det er ikke svært at forestille sig hvordan Dickens’ fantasi er fænget ved et sådant møde. Dickens beskriver i øvrigt sit møde med kvinden i en sketch med titlen "Where We Stopped Growing".

Mr. Dorrit, Mr. Micawber, Mr. Jaggers, Mr. Clennam, Mr. Dick – to name but a few – alle fremviser de mere eller mindre ”skøre” eller forkvaklede egenskaber; men samtidig er de også aktive, måske endda estimerede, medlemmer af deres kreds og måske tillige aktører i samfundslivet. Alle afvigere hos Dickens har en eller flere ressourcer, som gør at de kan fungere meningsfuldt i deres sammenhæng.

LLF nævnte og anbefalede også et par (engelske) bøger med relation til emnet:

Roy Porter: MADMEN
A Social History of Mad-houses, Mad-doctors & Lunatics

Natalie McKnight:
IDIOTS, MADMEN AND OTHER PRISONERS IN DICKENS
(1993)

Charles Dickens: SELECTED JOUNALISM 1850-1870
Artikler (bl.a. om sindsyge og om særling) fra "Household Words" og "All the Year Round".

I sidstnævnte bog finder man adskillige prøver på Dickens’ journalistiske og reformistiske bestræbelser, og hans indignation mht. umenneskelige institutioner og forvaltninger, som ikke mindst (fattige) afvigere blev ofre for.

En af Dickens’ nærmeste venner, John Forster, blev i 1855 udnævnt til sekretær for "The Lunacy Commission", og det er sikkert at Dickens med interesse har fulgt vennens arbejde i kommissionen og hørt mange historier og detaljer fra hans arbejde dér.

"A Curious Dance Round a Curious Tree" er Dickens’ (og hans med-redaktør Wills’) fortælling om Dickens’ jule-besøg i 1852 på St. Luke’s Hospital, som. var et fattig-sindsygehospital i London på den tid. Dickens beskriver de ubeskrivelige og hidtil ubeskrevne forhold, og fortæller desuden hvordan det var et populært tidsfordriv for overklassen at tage til fest på asyler og “tosse-anstalter” som St. Luke’s.

En særlig engelsk tradition for (og delvis tolerance overfor) excentrikere og særlinge blev også omtalt.

Vi var mødt ca. 20 medlemmer til Lise Lotte Frederiksens interessante og tankevækkende foredrag.

Tak til Lise Lotte for en spændende aften – please, we want much more ....


MR, 011006

 
.
.
.
Apricore test
   

Nyheder

Der er i øjeblikket ingen nyheder.