Forside
Dickens 200 år 070212
Kontakt og nyhedsbrev
Om foreningen
Du kan se frem til ..
Møde- og billedarkiv
Sommermatinéer
Medlemsblad
Selskabets charter
Romanerne
Historierne & Andet
Illustrationer
Links
London
Diverse
Et Juleeventyr 231105
 

Forestilling på Folketeatret, onsdag d. 23. november 2005.Se teatrets egen omtale af forestillingen nedenfor, samt et par billeder.Kl. 17.15 blev vi i teatercaféen introduceret til forestillingen af forestillingens instruktør, Vibeke Wrede, dens scenograf Marianne Nilsson, og koreografen Birgitte Næss-Schmidt (se foto nedenfor).


Instruktør Wrede understregede at det var en ”klassisk” Dickens-forestilling (og forklarede at når man kalder noget ”klassisk” så betyder det: ”sådan som JEG synes at det skal være”), med respekt for Dickens oprindelige historie, tidsbilledet og forfatterens socialpolitiske reform-iver og hans kritik af pengemagt og gold materialisme.


Efter introduktionen til forestillingen blev vi vist rundt på Folketeatret af Bente Hatting, meget inspireret og oplysende, vi var på værkstederne og bag scenen.


Scenografien havde ”rosen” som gennemgående (meget diskret) symbol og underto(r)ne, den visne rose (ond Scrooge), og den blomstrende (god Scrooge).


Koreografiens danse var ganske stilfærdige ”line”-danse og et par kvadriller fra 1800-tallet, ikke meget ophidsende. Sammen med forestillingens sange (som blev godt turneret) bidrog sang og dans og musik til at sænke en vis døsighed over 2. aktens ”feel-good”-atmosfære – til de involveredes ros skal det siges at juleglæden ikke blev trukket unødigt i langdrag.

Forestillingen som helhed er vellykket, mest fængende i 1. akt, hvor Scrooge er ond og udfordrende, mindre fængslende i 2. akt hvor han omvendes at de tre ånder – er godheden og det positive ikke altid sværere at fremstille interessant ? (ligesom det er sværere at lave en vellykket komedie end en ond tragedie – som Tom Lehrer siger: ”always predict the worst – and you’ll be hailed as a prophet”).

BM / MR
Her er Folketeatrets egen omtale af forestillingen:Et Juleeventyr

Af Charles DickensEbenezer Scrooge lever et isoleret liv i selskab med sine elskede penge.

Hans kompagnon er død – og med ham Scrooges eneste forbindelse til omverdenen, som han nu kun bevæger sig i, når han skal til og fra arbejde. Da julen står for døren, med sine krav om godgørenhed og gavmildhed, bliver Scrooge desto mere fornæret og afstumpet. Mens Londons fattige går til grunde i sult og forarmelse lige udenfor hans vinduer, fortsætter han sin bitre enegang. Og det til trods for kontorassistentens utrættelige forsøg på at appellere til manden bag facaden.

Det bliver Julens Ånder, der omsider trænger igennem til mennesket Scrooge. Og det er først, da han står med ryggen mod muren, at det går op for ham, at han må ændre sig radikalt, hvis ikke han skal forlade verden som en forhadt og forbitret sjæl.Et Juleeventyr er højaktuel i en tid, hvor mange af os føler, at vi er splittede både familie- og følelsesmæssigt. Højtiden er ikke kun lutter julekage men også præget af stress, dårlig samvittighed og en nagende tvivl om, hvorvidt man nu gør det godt nok i forhold til børn, kærester, venner, forældre, mænd og koner. Er gaverne originale? Pynten i vintagestil? Maden som vor mors? Og hvad med Paponkler? Lånebørn? Deledyr?

Midt i kaos skal alt være så ægte, sandt og autentisk som muligt – og frem for alt skal man have hjertet med. Så måske var det meget nemmere at gøre som Schrooge – lade julen sejle sin egen forbandede sø og bare glæde sig til, at hverdagen atter indfinder sig...Et Juleeventyr er en klassiker af forfatteren, der bl.a. gav os Oliver Twist og David Copperfield.

Vibeke Wrede fortolker Dickens univers af godt og ondt, smukt og grimt i en moderne, morsom og uhyggelig forestilling for større børn og voksne. Marianne Nilsson bruger hele Store Scene i sin magiske scenografi, der åbenbarer et ludfattigt London og siden folder sig ud i al sin storhed og vælde.

Birgitte Næss-Schmidt koreograferer og Fini Høstrup er kapelmester.Medvirkende

Steen Springborg (bl.a. faren i filmen Familien Gregersen) spiller den ensomme, bitre Scrooge, der skal skubbes ud over en åndelig afgrund, før han åbner sig mod sig selv og verden og lærer, at hvis man giver noget, så får man også noget igen.

I øvrigt medvirker: Marie Askehave, Niels Anders Thorn, Gitte Siem, Caspar Phillipson, Peter Jorde, Henrik Weel, Anders Budde Christensen, Stine Schröder Jensen, Morten Thunbo m.fl.Malene Schwartz har samlet holdet bag Folketeatrets spektakulære En Skærsommernatsdrøm fra 2004:

Instruktion og bearbejdelse Vibeke Wrede
Scenografi Marianne Nilsson
Koreografi Birgitte Næss-Schmidt
Kapelmester Fini HøstrupForestillingen spiller på Folketeatret

17. november – 31. december 2005
Store Scene

www.folketeatret.dk / www.BILLETnet.dk

Billettelefon 33 12 18 45 / 70 15 65 65

Medvirkende:


Steen Springborg er uddannet på Teaterskolen ved Aarhus Teater i 1974 og har siden medvirket i en lang række teaterstykker, musicals, film og TV. I 2002 medvirkede han i The Wiz og året efter spillede han Lille John i Robin Hood på Folketeatret. Han medvirkede i Det Danske Teaters 40 års jubilæumsforestilling - komedien Det bli’r ikke med mig som Ofelia. I 2004 kom filmatiseringen af Christian Kampmanns Familien Gregersen med Steen Springborg i hovedrollen som familiens overhoved, faderen. I januar 2006 spiller medvirker han i Mel Brooks’ The Producers – Forår for Hitler på Det Ny Teater.Caspar Phillipson er uddannet på Skuespillerskolen ved Aarhus Teater i 1995, hvor han var ansat indtil 2001 og bl.a. medvirkede i en lang række musicals som Rocky Horror Show, Les Miserables og Kameliadamen. I 2000 modtog han Reumerts Talentpris for sin præstation som hovedpersonen i A Clockwork Orange. Siden har han bl.a. medvirket i Arsenik og Gamle Kniplinger på Det Kgl. Teater, Det Fri Teaters opsætning af Tjekhovs Mågen og i Folketeatrets En Skærsommernatsdrøm

i 2004-05. Han lægger stemme til en række tegnefilm, bl.a. Johnny Depps figur i Charlie og Chokoladefabrikken 2005. Phillipson skal desuden spille hovedrollen som Tony i West Side Story på Østre Gasværk i 2006 og han dukker op i biograferne til foråret som Thorkild Hansen i spillefilmen Den Milde Smerte.Niels Anders Thorn er uddannet på Skuespillerskolen ved Aarhus Teater og The Spanier Dance Theatre School of Colarado i USA. Var med i den store Dr. Dante bølge med bl.a. I en kælder i 1996 og Paradis i 1997. Han tilbragte sommeren 2005 på Grønnegårds Teatret i Lige for Lige. I 2004 var han med i Rasteplads på Det. Kgl. Teater og Casino Moonlight på Østre Gasværk Teater, hvor han bl.a. også har spillet Leonardo i Leonardo da Vinci i 2003 og Cassio i Othello i 2000. Han medvirker bl.a. i Tv-serierne Ørnen, Nikolaj og Julie og det hedengangne Juletestamentet og på det store lærred i bl.a. Blinkende Lygter, Nattevagten, Ole Bornedals Vikaren, Susanne Biers Efter Brylluppet og The prince and me fra Paramount Pictures.Peter Jorde er uddannet i 1987 på Skuespillerskolen ved Aarhus Teater og har siden været vidt omkring, ikke mindst i musicals. Han var bl.a. Fantomet i Phantom of the Opera på Det Ny Teater fra 2000/03, den frække Frank-N-Furter i The Rocky Horror Show på Nørrebros Teater 2002/03 og den noble Baron von Trapp i The Sound of Music, der vandt en Reumert som Årets Musikforestilling i 2004. Samme sommer var han Don Juan i Stor Ståhej For Ingenting på Grønnegårds Teatret. Senest har han spillet konferencieren i Cabaret på Aarhus Teater.Stine Schröder Jensen er uddannet på Statens Teaterskole i 1999 og har optrådt på Folketeatret af flere omgange - som Leonora i Maskerade, stripperen i Strip og Lady Marion i Robin Hood.

I 2002 modtog hun en Reumert for Bedste Kvindelige Birolle for sin indsats i Strip. I 2003 turnerede hun med Det Danske Teaters jubilæumskomedie Det bli’r ikke med mig som Ofelia og i januar 2004 var hun tilbage på Folketeatret, denne gang som den fordrukne og forliste Masja i Det Fri Teaters succesrige opsætning af Tjekhovs Mågen og som Helena i Shakespeares En Skærsommernatsdrøm i 2004/05. Inden Et Juleeventyr medvirkede hun i Den Store Bastian på Svalegangen.

Marie Askehave er uddannet på Statens Teaterskole i 2003 og debuterede samme år på Privat Teatret i Tak - så er det nok for i aften. I 2004 medvirkede hun i Historier om Pandabjørne fortalt af en Saxofonist med en Veninde i Frankfurt på Krudttønden, inden turen gik til Folketeatret, hvor hun spillede Tryne i En Skærsommernatsdrøm i sæsonen 2004-05. Sidste forår kunne kun opleves i Frode og alle de andre rødder i Tivoli. Askehave var Cirkusrevyens nye stjerne i 2005 og efter Et Juleeventyr på Folketeatret, gælder det en stor rolle på DR.

Gitte Siem er uddannet på Skuespillerskolen ved Aarhus Teater i 1980. Hun var fast engageret på Aarhus Teater 1980 - 1984 og på Aalborg Teater 1985 - 1999. Herefter rykkede hun til
København og har bl.a. medvirket i Fagre Voksne Verden på Nørrebros Teater og Kapitalen på Mammutteatret i 2004, Nøddebo Præstegaard på Folketeatret, Laser & Pjalter på Aalborg Teater og Mine To Søstre på Svalegangen i 2003, Party på Cafe Teatret i 2002, Honk på Nørrebros Teater 2001/02 og Trangen på Teater Får 302.

Henrik Weel er uddannet på Skuespillerskolen ved Odense Teater i 1979. Han har bl.a. medvirket i Nikoline Werdelins Liebhaverne på Aalborg Teater i 1999 og Komedie i Mørket samme år på Privat Teatret. Fra 2000-2003 var Weel på Odense Teater, hvor han bl.a. medvirkede i Tartuffe og spillede Fagin i en anden Charles Dickens klassiker; Oliver Twist. I 2003 kunne han opleves på Det Kgl. Teater/Det Danske Teater i Alle mine sønner, i 2004 var han på Folketeatret/Det Danske Teater som Frollo i Klokkeren fra Notre Dame og har desuden medvirket i Tv-serierne Rejseholdet og Bryggeren.

Morten Thunbo er uddannet fra Skuespillerskolen ved Odense Teater i 1996. Han var fastansat på Odense Teater frem til 1999 og gik så freelance i København. Han har bl.a. spillet Arthur i Søskende på Kaleidoskop, Prospero i Stormen på Cumulus Teatret, Hugo Levin i Indenfor Murene på Odense Teater/Det Danske Teater, Doktor Relling i Vildanden og Klaus i Spindoctor på Det Danske Teater. Medvirker i flere afsnit af Tv-serierne Forsvar, Langt fra Las Vegas og Klovn og i spillefilmene Fakiren fra Bilbao og Drabet.Anders Budde Christensen er uddannet på Statens Teaterskole 2004 og debuterede samme år på Folketeatret i rollen som Plyster i Shakespeares En Skærsommernatsdrøm. Underviser i fysiodramatik på Statens Teaterskole.Laura Poulsen er 14 år og går i 9. klasse. Hun har været på Folketeatret før, nemlig som alf i En Skærsommernatsdrøm i sidste sæson, og hun har medvirket i kortfilmene Besøgstid og Woyzecks sidste symfoni. Hun går til ballet på 8. år, men danser også showdance og jazz. Når hun har fri, kan hun godt lide at være sammen med sine venner.Siff Line Andersson er 12 år og går i 6. klasse. Det er anden gang Siff spiller på Folketeatret. Sidste år var hun alf i En Skærsommernatsdrøm. Hun har også spillet frø i Nattergalen og and i Den Grimme Ælling på Eventyrteatret og lægger stemme til hovedrollen i den kommende tegnefilm Prima Ballerina. I sin fritid danser hun hip hop og jazz, er sammen med sine venner eller kaninen Ludvig.Kathrine Boysen er 14 år og går i 8. klasse. Det er første gang hun optræder på et teater. Sammen med sin mor, der er balletdanser, og sin søster Lærke, har hun opført et danseshow for børn i Grøn-land og på et børnehjem i Indien, hvor de var efter tsunamien sidste vinter. Hun har sunget i kor de sidste 6 år, danser og spiller tværfløjte. I sin fritid er hun sammen med sine venner og kan lide at skøjte.

Lærke Boysen er 10 år og går i 4. klasse. Et Juleeventyr er det første teaterstykke, hun er med i.

I sin fritid går hun til ridning, kor og ballet og leger med sine venner. Hun har prøvet at optræde før på Store Balletskoledag, hvor hun var Klods Hans. Sammen med sin mor og storesøster Kathrine, har hun optrådt med et danseshow for børn i Grønland og Indien.

D’damer bag forestillingen:Instruktør Vibeke Wrede er kvinden bag den Reumert-nominerede og prisbelønnede Spindoctor på Nørrebros Teater i 2003/04, En Skærsommernatsdrøm på Folketeatret 2004, Et Vintereventyr på Grønnegårds Teatret 2005, Geden på Det Danske Teater, De Onde på Odsherred Teater og mange flere. Til sommer instruerer hun Verdis opera Nabucco på Teater Hedeland. Hun er en efterspurgt underviser på Statens Teaterskole, ved Masterclasses, Skolen for moderne dans, Det Kgl. Danske Musikkonservatorium m.m. Vibeke Wrede er en af landets ivrigste Shakespeare fortolkere og har hele seks af hans komedier på bagen. Hun er uddannet ved Statens Teaterskoles Instruktørlinje i 1987.Scenograf Marianne Nilsson

Uddannet scenograf fra Statens Teaterskole 1992. Marianne har lavet scenografi til over 60 teaterforestillinger. Væsentlige scenografier fra 1992 – 2005 er Teaterkoncert Gasolin, I en kælder, Paradis og Snart kommer tiden for Dr. Dantes Aveny, Juletestamentet på TV2, Præsidentinderne på Husets Teater, Det brune punktum på Bellevue Teatret, Sylfiden på Østre Gasværk Teater, Boblerne i bækken og Martas Tema for Aveny-T, En Skærsommernatsdrøm på Folketeatret, Hvis for Teater Grob. Marianne har gennem de sidste fem somre arbejdet på Copenhagen International Ballet i Landbrughøjskolens have og på Bellevue Teatret. I 2004 gjaldt det balletten Leah med koreografi af Alexei Ratmansky på Bolshoi Teatret i Moskva. Modtog Reumertprisen 1999 og var nomineret i 2005.Koreograf Birgitte Næss-Schmidt har uddannet sig i Danmark og New York.

Hun har bl.a. koreograferet DR’s store Grand Prix fest Congratulations 2005, Farlige Forbindelser på Østre Gasværk Teater 2005, En Skærsommernatsdrøm på Folketeatret og De Ubekendte på Kaleidoskop i 2004, Ørkenens Sønner på Bellevue Teatret i 2001 og Som man behager for Det Danske Teater i 2000. Fra 1988 – 1999 var hun professionel danser og medvirkede i bl.a. Turandot på Det Kongelige Teater, Grease på Aalborg Teater, Odense Teater og Aalborg Teater, Crazy for you på Aarhus Teater og Det Ny Teater, Melodi Grand Prix og Krøniken på DR.

Birgitte Næss-Schmidt er fast underviser på Statens Teaterskole.Musikken:Kapelmester Fini Høstrup er en gammel kending på Folketeatret, hvor han bl.a. har styret musikken på Guys and Dolls, Gøngehøvdingen, den Reumert-belønnede musical The Wiz i 2002 og i fjor som både kapelmester og komponist på En Skærsommernatsdrøm. På Det Ny Teater har han bl.a. lavet West Side Story og Crazy for You, på Nørrebros Teater bl.a. Grease, Spillemand på en tagryg og Rocky Horror Show og på Det Kgl. Teater Guys and Dolls, Esther m.fl.

Fra 1998 – 2000 var han var han komponist og kapelmester i Cirkusrevyen.

I 1991 modtog han en Robert for musikken til spillefilmen Springflod og han er manden bag musikken fra Strisser på Samsø og julekalenderen Jul på Kronborg.

Sidste år udgav han det anmelderroste jazzalbum So Gentle.Venlig hilsen

Louise Gabold

Tlf. 26279076 / louise@gabold.dk
 
1. Merry Xmas,Mr. Scrooge
2. Efter introduktionen
3 Bente Hatting fortæller
4. På malersalen
5. På skræddersalen
 
6. uuuuuhhhhhh
         

Nyheder

Der er i øjeblikket ingen nyheder.