Forside
Dickens 200 år 070212
Kontakt og nyhedsbrev
Om foreningen
Du kan se frem til ..
Møde- og billedarkiv
Sommermatinéer
Medlemsblad
Selskabets charter
Romanerne
Historierne & Andet
Illustrationer
Links
London
Diverse
DAVID COPPERFIELD[ Udskriv ]
 
Resumé af romanen

 

 

 

Charles Dickens

DAVID COPPERFIELD

Roman, 1850

 

Oversættelse ved Michael Rehder

Frit efter Michael & Mollie Hardwicks

THE CHARLES DICKENS ENCYCLOPEDIA

 

Mens unge Clara Copperfield venter på at føde sit barn i Rågeriet (The Rookery) i Blunderstone i Suffolk får den unge enke overraskende besøg af hendes afdøde mands tante, den ekscentriske Betsey Trootwood. Efter barnet er født og det viser sig at være en dreng, tager Miss Trotwood brat afsked, idet hun ikke kan udholde hankøn.

Barnet Davids tidlige barndom er lykkelig, han er sin unge, livlige mors og hendes trofaste tjenestepige Clara Peggottys øjensten.

Mrs Copperfield opvartes nu af Mr Murdstone, en barsk ungkarl og David bliver sendt til Yarmouth sammen med Peggotty, til hendes bror Daniel (Dan). Dan Peggotty er en ligefrem og hjertensgod fisker, som bor sammen med sin adopterede niece, Lille Emily, og nevøen Ham og den konstant deprimerede og klagende Mrs Gummidge. De bor alle på stranden i Yartmouth, i en båd der vender på hovedet, hvilket for drengen David er helt vidunderligt. David bliver barnligt forelsket i Em’ly.

Da David vender hjem er hans mor og Mr Murdstone blevet gift og hans dagligdag formørkes. Murdstone er en  barsk stedfader og hans søster Jane, som også er flyttet ind, er lige så barsk. Jane overtager husholdningen. David kan ikke sine lektier og får prygl af Mr Murdstone, David bider Mr Murdstone i hånden og han bliver låst inde i sit værelse, før han sendes på kostskole i Blackheath. David bliver kørt af kusken Barkis, som charmeres af Peggotty. David får besked på at overbringe Peggotty meddelelsen: ‘Barkis er villi…’

Kostskolen hedder Salem House og rektor er den sadistiske Mr Creakle, som prygler eleverne. David kommer uforvarende til at forråde hjælpelæreren Mr Mell, som afskediges. David får en beskytter, den seks år ældre James Steerforth, som er smuk og arrogant.

 

I næste semester erfarer David at hans mor er død, sammen med den lille søn hun lige har født. Tjenestepigen Peggotty bliver sagt op og hun accepterer Barkis’s frieri. David bliver taget ud af skolen og sendt på arbejde i et pakhus, hvor han skal sætte etikketter på vinflasker.

David bliver ydmyget og forsømt på arbejdspladsen, og hans eneste trøst er en den familie som han logerer hos, familien Micawber. Mr Micwaber er uforbederlig optimist og økonomisk uansvarlig. Micawber er altid sikker på at “noget vil vise sig”. Hans trofaste hustru støtter ham i alle hans planer og hun sværger trofast at hun aldrig vil forlade ham.

Til sidst bliver det utåleligt for David at arbejde i varehuset, og da samtidig Micawbers forlader London, beslutter David at løbe væk, og han søger tilflugt hos sin grantante i Dover, Miss Betsey Trotwood, den eneste slægtning han kender til.

Ved rejsens begyndelse bliver David frarøvet alle sine ejendele og penge og han må gå på sine ben til Dover, mange km. Han er tvunget til at sælge det meste af sit tøj undervejs for at købe mad, og han ankommer til Dover mere død end levende.

Tante Trotwood er indledningsvis chokeret over hans ankomst, men hun afslører snart et hjerte af guld under sin barske overflade. Hun rådfører sig med sin logerende, den enfoldige Mr Dick og lover David at kæmpe for at han kan få lov at blive boende hos hende.

Murdstones ankommer for at kræve at David returneres til deres varetægt, men Betsy Trotwood afviser dem. Davids liv og fremtid ser nu lysere ud.

David kommer i skole i Canterbury, hvor Mr Strong er en mild og god rektor. David logerer hos familien Wickfield, han er sagfører, og har en ung datter, Agnes. Uriah Heep er kontorist i Wickfields firma, han er en snu og hyklerisk person, som hævder at han er “meget ydmyg.” Heep vinder i stigende grad indflydelser over Mr Wickfield, som har hang til flasken. Rektor Strong har en skygge hængende over sig: hans unge kone er måsk lidt for glad for sin fætter Jack Maldon. David slutter i skolen og i London møder han atter vennen Steerforth. David besøger Steerforth og hans mor i hjemmet i Highgate, hvor moderen bor sammen med sin ledsager, Rosa Dartle. Agnes advarer David mod Steerforth, men David lytter ikke. En anden gammel skolekammerat dukker op, Tommy Traddles, jurastuderende.

David og Steerforth rejser til Yarmouth, hvor de finder familien Pegotty i højt humør; de fejrer at Ham og Lille Em’ly er blevet forlovet.

David skal nu vælge en levevej, og han vælger at blive “proctor”, en slags sagfører, og han får en læreplads hos firmaet Spenlow og Jordan.

Barkis ligger for døden, David tager til Yarmouth for at trøste enken, barnepigen Clara Peggotty. Familien Peggotty er i oprør: Steerforth er stukket af med Lille Em’ly. Den gamle fisker, Dan Peggotty, sværger at han vil finde Em’ly igen, og han begiver sig afsted på sin rejse ”over hele verden”.

 

David besøger Mrs Steerforth sammen med Dan Peggotty. Mrs Steerforth sværger at hun ikke vil lade sønnen Steerforth ægte den fattige Em’ly og at hvis hendes søn ikke forlader pigen med det samme, så vil hun brænde huset ned til grunden. Rosa Dartle afslører at hun elsker Steerforth.

David bliver sekretær for Dr Strong, som nu bor i Highgate, og Mr Micawber får en stilling som kontorist hos firmaet Wickfield & Heep i Canterbury. Uriah Heep har nu vundet partnerskab med Mr Wickfield. Heep blander sig også i forholdende hos Dr Strong og han har listige planer om at ægte Agnes.

Doras far dør pludseligt, og efter en passende sørgeperiode bliver David og Dora forlovet og siden gift. Ægteskabet er lykkeligt indtil det viser sig at Dora er uvidende om alle praktiske gøremål i et ægteskab. Dora er elskelig, og David elsker hende højt, men hun er en umulig husmor.

Dan Peggotty og David finder til sidst Em’ly i London, hvor hun bor sammen med den prostituerede Martha. Steerforth blev hurtigt træt af affæren, og gav Em’ly videre til sin tjener Littimer. Dan Peggotty trøster Em’ly og de lægger planer om at emigrere til Australien.

I Canterbury bliver det tydeligt at Uriah Heep er en skurk, og juristen Traddles afslører ham. Micawber’s affærer bringes i orden. Betsey Trotwood finder ud af at hun har mistet sin formue pga spekulation fra Heeps side, efter at Mr Wickfield er død. Betsey Trotwood afslører at hendes ægtemand, som i mange år har været fraværende, nu er død og at han ikke længere kan udnytte hende. Hun finder tillige ud at at hun ikke, som hun troede, er ruineret, og hun tilbyder at finansiere Peggoty-familiens emigration til Australien.

Dora dør i barselssengen med et dødfødt barn.

En voldsom storm ved Yarmouth koster Ham livet i forsøget på at redde en person der viser sig at være James Steerforth, som også drukner.

David er ulykkelig og sørgende, og han rejser udenlands i tre år. Han vender hjem og indser at han altid har elsket Agnes. Den fattige Traddles ægter sin elskede Sophy Wackles.

Littimer og Heep er i fængsel, hvor de er mønsterfanger. David og Agnes bliver gift. Årene går og der kommer besøg fra Australien, Mr Peggotty bringer godt nyt om emigranterne.

 

mr / 100612

 

 

___________________________________

 

 

 

 


Nyheder

Der er i øjeblikket ingen nyheder.