Forside
Dickens 200 år 070212
Kontakt og nyhedsbrev
Om foreningen
Du kan se frem til ..
Møde- og billedarkiv
Sommermatinéer
Medlemsblad
Selskabets charter
Romanerne
Historierne & Andet
Illustrationer
Links
London
Diverse
LLF ''De svage i ånden'' hos Dickens 100612[ Udskriv ]
 
Brunchen er klar........
_140

 

 

 


 

 

 

Søndag den 10. juni 2012

 

Medlemsmøde i Dickens Selskabet, brunch og foredrag v/

 

Lise Lotte Frederiksen

 

DE SVAGE I ÅNDEN – OG DE GODE OG/ELLER DE ENFOLDIGE….

 

Vi var en lille, sluttet kreds (vi kunne være ved eet bord) der samledes denne søndag middag for at høre Lise Lotte fortælle. Lise Lotte var så sent som dagen før hjemkommet fra England/Skotland, fra en tur med 14 medrejsende, som fulgte i H.C. Andersens og Dickens’s fodspor,  fra Andersens første Englandsvisit i 1847. Skuespiller Christian Steffensen var også med på turen og gav undervejs, forstod vi, prøver på Andersen-tekster, én af hans specialiteter.

 

Lise Lotte fortalte indledningsvis om baggrunden for udtrykket ”de svage i ånden”, som vist egentlig, fortalte hun, skulle hedde ”de fattige i ånden”, et citat med baggrund i Jesu Bjergprædiken. Det oprindelige udtryk udsiger vist egentlig kun at man skal være ydmyg og indse egen uformåenhed overfor Gud (men nu er vi allerede på gyngende, omdiskuteret, fortolkende teologisk grund….).

 

Nu om dage forstår de fleste sikkert udtrykket som beskrivende en person der er lidt ”tilbage”, ikke helt en sinke, slet ikke en lallende ”grøntsag”, snarere lettere mentalt handicappede personer, der måske ikke er længere fra virkeligheden end at de indser at de er ”anderledes” – som Palle spurgte: ”Vil en rigtig tosse vide at han er en tosse?” … næppe.

 

Salige er de enfoldige, og de af hjertet gode – hos Dickens er de ofte fra arbejderklassen, fx smeden Joe Gargery, tjenestepigen Clara Peggotty, sypigen Amy Dorrit - håndens arbejdere, uden svig, uden bagtanker – de er gode og ydmyge og helt fri for hykleri – som er en dødssynd hos Dickens, som vi véd – vi talte (stærkt nedsættende) om Harold Skimpole og Pecksniff, føj.

 

Dickens kom ikke selv fra arbejderklassen (men fra den lavere middelklasse), men solidariserede sig med de enkelte medlemmer af arbejderstanden, som vi læser om i mange af hans bøger og historier. Derimod var Dickens arg modstander af pøblen, folkemassen, enhver form for opløb og ikke-respektabel opførsel – den franske revolution var i (forholdsvis) frisk erindring og mange (inkl. Dickens) frygtede at noget lignende kunne ske i England.

Respectability var af afgørende betydning for Dickens, som så gerne ville være en gentleman – men aldrig helt blev accepteret af mere konservative, højere kredse, dertil var han for ”liberal” og måske endda ”socialistisk”, mente mange.

 

Man skulle opføre sig ordenligt, og den kunne man sagtens gøre selv om man var fattig og måske endda ”svag i ånden” – de naive, de hjertensgode har ofte hos Dickens adgang til legen, fantasien, ”fancy”, cirkus, harmløse adspredelser, som man måske ofte rynkede på næsen af i højere kredse. Dickens går helt og fuldt ind for at man skal tage leg alvorligt, det engelske udtryk ”he worked hard, he played hard” passer vist godt på Dickens. Hvis noget overhovedet var værd at beskæfige sig med, så skulle det gøres fuldt og helt.

 

Mr Dick fra Copperfield blev fremhævet af Lise Lotte som et eksempel på en "svag i ånden”, han har sine tvangstanker og kontakt til afdøde regenter mv – men Betsey Trotwood har ham boende (han ville ellers formentlig i datiden have været henvist til en forfærdende tilværelse på en dåreanstalt) og hun sætter tilmed pris på hans vurderinger og sunde fornuft, og hovedpersonen i romanen, David, gør det samme.

 

Lise Lotte talte også om Wemmick fra Store Forventninger, alvorlig, grænsende til det bistre, i dagtimerne som kontorist hos Jaggers, kalif i sit eget drømmeland i privaten after hours – en skejen ud som Dickens bifalder, men som igen ikke er i tråd med victoriatidens syn på ”enhver på sin plads”, personligheden stiv og uforanderlig, keeping up appearances, enhver uforanderligt på sin hylde fra fødsel til død.

 

I den lille flok gik diskussionen livligt om definitioner og meninger og formål og præferencer – tak til Lotte for oplæg til et par spændende timer i selskab med ideer og tanker fra Dickens’s uudtømmelige univers.

 

mr/100612

 

 

 

 
Peter og Palle
_144

 
_141

 
Lotte og Michael
_145

 
Berit, Karen og Carsten
_146

 
_150
Lotte med et nyligt genoptryk af Eva Hemmer Hansens oversættelse af David Copperfield.

 
_152
Et par flasker til Lotte som tak for oplæg og tema til dagens debat.


Nyheder

Der er i øjeblikket ingen nyheder.