Forside
Dickens 200 år 070212
Kontakt og nyhedsbrev
Om foreningen
Du kan se frem til ..
Møde- og billedarkiv
Sommermatinéer
Medlemsblad
Selskabets charter
Romanerne
Historierne & Andet
Illustrationer
Links
London
Diverse
Ida Lyngstrøm 061111[ Udskriv ]
 

 

 

 

Ida Lyngstrøm

 

FASCINERENDE DICKENS-KARAKTERER - eller:

MENNESKER I OVERSTØRRELSE

 

Efter god brunch med Karen hjemmebagte boller og Berits ditto brød samlede vi opmærksomheden omkring dagens tema og foredragsholder.

 

Med så bredt, for ikke at sige uudtømmeligt, et emne som det foreliggende var det sværeste, fortalte Ida, at sortere fra, idet Dickens’s forfatterskab er så rig på personer og karakterer, som vi husker, og måske endda føler at vi kender. Vi kender næsten alle nogle levende mennesker som minder os om nogle af de (arke-)typer vi også møder hos Dickens.

 

Ida tog udgangspunkt i et omdelt ark (alle bilag kan ses via link længere nede på siden her), et ark betitlet MENNESKER I OVERSTØRRELSE. Der var ikke tid til at behandle alle personer i detaljer, men vi startede hos Mr Wemmick, kontorist hos advokaten Jaggers i STORE FORVENTNINGER, og Ida fortalte om Wemmicks forskellige personligheder på og uden for jobbet. Også personernes navne, som tit ”betyder noget” hos Dickens, eller i hvert fald associerer til nogle af personens karakteristika, blev berørt; det var vist ikke alle (om nogen?) der vidste at ordet ”gamp” betyder en stor, dårligt sammenrullet paraply…

 

I forholdet personerne imellem er det ofte magtforholdet som interesser Dickens, og Ida beskrev malende hvordan advokat Jaggers blæser sine klienter tilbage mod væggen, så der ligefrem aftegner sig spor af deres jakkers smudsige skuldre i malingen på væggen overfor Jaggers kontorstol. Ida var også inde på den perfekte (af-)magtbalance hos ægteparret Lammles, som hver især ægter den anden i den formodning at der er penge at hente – det er der ikke, og herefter går deres fælles forbitrede projekt ud på at opretholde illusionen om et (om ikke lykkeligt så i hvert fald) velhavende ægteskab.

 

Vi hørte om karakterer som Mr Turveydrop og Mrs Jellyby, personer hvis egocentri og selviskhed er forklædt, men åbenbar, og som man ved læsning kan sidde og syde over og være tæt på at hade eller foragte …. selv om de ikke eksisterer. For ikke at tale om snylteren Skimpole fra BLEAK HOUSE.

 

Ida læste også udvalgte passager for os, bl.a. kurtiseringen i OLIVER TWIST mellem vægteren Mr Bumble og Mrs Corney.

 

Mrs Skewton fra DOMBEY OG SØN blev fremhævet som et ubarmhjerigt portræt uden forsonende elementer, sådan kunne Dickens også være, og meget positivt var der heller ikke at berette om Smallweed-familien, eller bjergsomhed i det hele taget hos en del af Dickens’s personer som kun har penge i hovedet.

 

Nogle af karakteristikkerne affødte spørgsmål og diskussion og divergerende opfattelser, det blev en livlig affære – og ved 14-tiden takkede vi Ida for et spændende foredrag og drog atter hver til vores, efter at have delt et par hyggelige timer omkring vores fælles interesse for og kærlighed til Dickens og hans univers.

 

mr

 

 

 

 

 

 

 

BILLEDER FRA MØDET: 

 

 

 
141

 

 


 
142

 

 


 
148

 

 


 
156

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Nyheder

Der er i øjeblikket ingen nyheder.