Forside
Dickens 200 år 070212
Kontakt og nyhedsbrev
Om foreningen
Du kan se frem til ..
Møde- og billedarkiv
Sommermatinéer
Medlemsblad
Selskabets charter
Romanerne
Historierne & Andet
Illustrationer
Links
London
Diverse
Jørgen Riber Chr. 100411[ Udskriv ]
 

 

Møde i Dickens Selskabet søndag den 10. april 2011
 
med lektor Jørgen Riber Christensen fra Aalborg Universitet
 
 
Dickens-filmatiseringer fra Oliver Twist til Futurama

- eller Hvordan møder vi Dickens i dag?
 
 
Jørgen Riber (JR) tog udgangspunkt i nogle af de mange filmatiseringer af Dickens, og den inspiration der i diverse sammenhænge er udgået fra Dickens og som har påvirket ikke mindst populærkulturen i levende billeder.
 
Vi så indledningsvis det berømte klip fra David Leans filmatisering af OLIVER TWIST fra 1948, hvor Oliver drister sig til at bede om mere: ”Please, Sir, I want some more.”
 
Dickens bliver, iflg. JR, gengivet både som adaption, altså ”direkte” overføring til andet medie, fx film, eller der kan være tale om pastiche, som JR definerede som en solidarisk gengivelse; parodien er latterliggørende, hvorimod en travesti er en gengivelse på lavere, mere plat niveau, fx gengivelser i tegnefilmsformat, hvor karaktererne spilles af hunde ell. lign. - nogle tegnefilm nu om dage har (og i enkelte tilfælde kan de endda leve op til) kunstneriske ambitioner.
 
Dickens bliver af Walter Bagehot omtalt som en ”correspondent for posterity”, altså en ”korrespondent til eftertiden”, og når han stadig lever og anvendes er det et tydeligt tegn på at problemstillingerne i Dickens’s værker og tekster er tidsløse og almengyldige.
 
Bagehot taler også om Dickens’s evne til ”vivification”, altså en ”levendegørelse” af omgivelserne, det være sig landskaber eller huse eller floder, som tillægges menneskelige egenskaber og sanseliggøres.
 
JR talte om stumfilmsinstruktøren Griffith, fx hans film ”Intolerance” som beskriver et kaotisk Babylon, og bruger mange af Dickens’s virkemidler: patos via close-up af ansigter, myldrende bybilleder og folkemængder – og som kontrast igen: sentimentale scener; Denne ”coctail” blev sammenlignet med et stykke bacon, hvor der både skal være fedtstriber som gør sprødt og lækkert, og rigtigt, proteinholdigt kød, som har næringsværdi; godt & skidt, surt & sødt, sundt & usundt, tragisk & komisk – det gælder om at finde den rette balance og vekselvirkning.
 
Også den russiske revolutionære og socialistiske instruktør Sergei Eisenstein blev omtalt, fx hans ”Strike” som igen viser voldsomme folkemængder, og nedslagtninger med hård hånd fra myndighedernes side, scener som også Dickens er fascineret af og beskriver, bl.a. i ”Barnaby Rudge” og ”To Byer”.
 
I ”Et Juleeventyr” taler Dickens om hvad han anser for to af hans egen tids svøber: ”ignorance & want”, altså uvidenhed & mangel (ell. underskud, jeg kan ikke lige komme på et godt ord – forslag?).
 
Vi så også et afsnit af den meget amerikanske serie ”South Park” hvor Malcolm Macdowell, siddende i en meget engelsk Chesterfield-stol, præsenterede sig som en ”British person” der skulle introducere et afsnit baseret på en episode fra ”Store Forventninger” – en ironisk præsentation, som på absurd vis uddyber gabet mellem den oprindelig roman & den nutidige, respektløse version.
 
JR nævnte á propos ”Store Forventninger” at Dickens’s ven, forfatteren Bulwer Lytton fik overtalt Dickens til at skrive slutningen om, så der blev en happy end, det var (mente i hvert fald Dickens) et krav som tidsånden stillede til forfatteren.
 
Walt Disney har også lavet en version af ”Et Juleeventyr” hvor Scrooge taler meget (nærigt) skotsk – og man husker jo at Joakim von And på amerikans hedder MacScrooge…. så bider det hele sig i halen på bedste vis.
 
Tak til Jørgen Riber for et  spændende, inspirerende og afvekslende foredrag.
 
100511 / mr

 

 

 

 

Nedenfor diverse billeder fra mødet:

 

 

 

 

 
_296

 

 


 
_297

 

 


 
Jørgen Riber Christensen
_300

 

 


 
_301

 

 


 
_302

 

 


 
_305

 

 


 
_308

 

 


 
_309

 

 


 
_311

 

 


 
_312

 

 


 
_314

 

 


 
_315

 

 


 
_316

 

 


 

 

 

 
_321

 

 


 
_322

 

 


 

 

 

 
_333

 

 


 

 

 

 

 
_320

 

 


 
TAK FOR I DAG
_345

 

 

 

 

////////////////////////////////////////

 

 

 

Et lille PS: I aulaen havde der været møde for Elleore-foreningen, Berit tog et par billeder at tronstol, gobeliner og konge-advarsels-skilt........

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 
_293

 

 


 
_294

 

 


 
_295

 

 Nyheder

Der er i øjeblikket ingen nyheder.