Forside
Dickens 200 år 070212
Kontakt og nyhedsbrev
Om foreningen
Du kan se frem til ..
Møde- og billedarkiv
Sommermatinéer
Medlemsblad
Selskabets charter
Romanerne
Historierne & Andet
Illustrationer
Links
London
Diverse
Karin Højersholt 311010[ Udskriv ]
 
”DICKENS OG HANS BILLEDSPROG”

 

 

                                                                                                                  

SØNDAG DEN 30. OKTOBER 2010, KILDEGAARD PRIVATSKOLE

 

 

På grund af istandsættelse på lærerværelset var vi henvist til ”caféen” overfor, hvor vi efter sædvanlig velsmagende brunch bød velkommen til dagens foredragsholder.

 

Karin Højersholt (KH) fortalte indledningsvis om forskellige ”slags sprog” og et om et par af de definitioner som litteraturvidenskaben benytter sig af til at definere og afgrænse forskellige genrer og stilarter.

 

Udfra de omdelte Dickens-tekst-eksempler (hvoraf adskillige blev læst højt til illustration) gik KH i detaljen med adskillige Dickens-citater, og KH læste desuden eksempler på Dickens’s stil og hans evne til, med ganske få ord, at karakterisere personer, lokaliteter, byer mv.

 

KH fortalte om Dickens’s brug af gentagelse og betoning af et enkelt eller to personkarakteristika, som ofte bliver repeteret ved hver (gen-)optræden af en given karakter. Dette tjener ikke blot til hurtig identifikation og genkaldelse hos læseren, i et ofte forvirrende mangfoldigt persongalleri. Også selve udgivelsesformen på Dickens’s tid (måned- eller ugentlige føljetonhistorier) gjorde det nødvendigt hurtigt at kunne genkalde sig en person, som det måske var månedsvis siden man sidst havde læst om – her er Mrs Gamps ”dialekt”, Mr Micawbers ”Noget vil vise sig”, Mr Skimpoles ”barnagtighed” (læs: uansvarlighed) og Mr Jarndyces fornemmelse for østenvind – uforlignelige som identifikationspunkter.

 

En livlig diskussion udfoldede sig derefter, både vedrørende definitionsspørgsmål og om konkrete eksemplers betydning og fortolkning.

 

Vi takkede Karin for et spændende oplæg og lukkede ned i god ro og orden ved 14-tiden.

 

 

 

 

 

////////////////////////////////

 

 

 
092

 

 

 


 
096

 

 

 


 
099

 

 

 


 
101

 

 

 


 
103

 

 

 


 
104

 

 

 


 
105

 

 

 


 
107

 

 

 


 
112

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Nyheder

Der er i øjeblikket ingen nyheder.