Forside
Dickens 200 år 070212
Kontakt og nyhedsbrev
Om foreningen
Du kan se frem til ..
Møde- og billedarkiv
Sommermatinéer
Medlemsblad
Selskabets charter
Romanerne
Historierne & Andet
Illustrationer
Links
London
Diverse
Matiné 040710[ Udskriv ]
 
LILLE DORRIT
003

 

 

 

 

MATINÉ – 1/2010

Søndag den 4. juli 2010

Ved denne matiné havde vi (Berit og Michael) valgt at vise bl.a. det første afsnit af Andrew Davies’s BBC-serie fra 2008 over romanen LILLE DORRIT. Serien består af i alt 14 afsnit á en halv time, dog er første og sidste afsnit dobbelt-afsnit på en time.

Dickens’s roman udkom i føljeton-format i 1855-57 i 20 månedlige ”instalments” eller ”numre” (eller rettere: 19 afsnit, da sidste nummer traditionen tro var et dobbelt-nummer).

Nr. 1-10 hed ”Book the First: Poverty” og nr. 11-20 hed ”Book the Second: Riches”, og hermed er den økonomiske skæbne for familien Dorrit beskrevet: William Dorrit, faderen, sidder i gældsfængsel i første del af historien, kommer så til penge, bliver løsladt, og færdes i anden del af historien i ”de højeste kredse” – indtil han bliver indhentet af fortiden, som vi så det i et par film-udsnit fra sidste del af fortællingen.

Davies’s filmatisering for BBC blev sendt i 2008 i ”prime-time” i England i en slags ”soap”-format, som opfølger på samme Davies’s success med en tilsvarende filmatisering af BLEAK HOUSE.

Der findes tillige en fin, meget stemningsfuld filmatisering af LILLE DORRIT fra 1988, den er instrueret af Christine Edzard (Sands Films). Herfra så vi et par centrale scener, til sammenligning; vi viste det første møde mellem Mr Dorrit og Arthur Clennam i Marshalsea Fængslet og senere Mr. Dorrits konfusion, da han midt i sin rigdom tror sig tilbage i fængslet. Edzards filmatisering er faktisk to sammenhængende helaftensfilm, á tre timer, den første hedder NOBODY’S FAULT (hvilket også var Dickens’s romantitel næsten indtil bogen gik i trykken), det er historien set med den ene hovedperson, Arthur Clennams øjne. Film nr. to hedder LITTLE DORRIT’S STORY, og er historien set med Amy ”Little” Dorrits øjne.

Parvis, Clennam / Dorrit, ser de stærke ”holdopstillinger” sådan ud i de to film:

SANDS/Edzard:

Dorrit: Alec Guinness

Clennam: Derek Jacobi

 

BBC/Davies:

W. Dorrit: Tom Courtenay

A. Clennam: Matthew Macfadyen

 

Se nedenfor billeder fra seancen, det var en hed sommerdag i 2010.

 

mr

 

 

 

 


 
Berit har dækket op
001

 

 

 


 
Råvarerne er på plads
006

 

 

 


 
Ja, det er DEN her....
010

 

 

 


 
Michael, Axel, Jesper, Berit, Ida, Irene
014

 

 

 


 
Så måtte vi indendøre
011

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Nyheder

Der er i øjeblikket ingen nyheder.